Włosi znają mnóstwo przepisów,
starają się wykorzystywać głównie naturalne składniki
pochodzące z otaczającej ich przyrody (łąki, sady, pastwiska,
winnice jak i bogactwo owoców morza dają ogromne możliwości Włochom aby odzwierciedlić to w bogatej kuchni). Głównymi
składnikami kuchni włoskiej są więc: sery, mleko, mięso,
pieczywo, makarony, ryż, owoce morza, przyprawy, warzywa, oliwy i
wino, oczywiście dużo wina! Najczęściej spotykane włoskie
potrawy to: pizza, lasagne, spaghetti, risotto, ser parmezan i
mozzarella, tiramisù oraz wina takie jak: Chianti, Marsala, Il Palazzo,
Mandrarossa. Prestiżowy magazyn Wine
Spectator za
najlepsze
włoskie wino uznał -
Brunello di Montalcino. Potrawy mniej
znane, a niewątpliwie warte uwagi to również: tortellini, ravioli,
polenta, bruschetta, piadina, caponata, lody, panettone.
Każdy z 20 Włoskich regionów
charakteryzuje się indiwidualną i specyficzną kuchnią.
Najbardziej znane kulinarne miasta i regiony to: Sycylia,
Florencja, Kalabria i Toskania. Pokazuje to jak włoska kuchnia jest
różnorodna. Co jednak jeśli chcielibyśmy poznać tajniki
kulinarne jednego z tych regionów, nie przez internet, książkę
czy telewizję?
Najciekawszą opcją wydają się
być kursy kulinarne organizowane właśnie we Włoszech! Dzięki
takim wyjazdom w ciągu 2-3 tygodni spędzimy bardzo efektywnie Nasz
urlop łącząc jednocześnie: wypoczynek, zwiedzanie z nauką kuchni
włoskiej u samego jej źródła. Uczyć będą Nas najlepsi
specjaliści czyli ludzie zakochani do szaleństwa w kuchni włoskiej.
Kursy we Włoszech, w zależności od regionu, Naszego poziomu wiedzy
o gotowaniu jak i znajomości języka włoskiego różnią się
wieloma aspektami. Dużą przeszkodą może być niestety bariera
językowa. Brak znajomości języka włoskiego może być problemem
gdyż wiele nazw/wyrażeń jest charakerystyczne dla włoskiego
języka. Jak więc nauczyć się regionalnej kuchni włoskiej i to
jeszcze po włosku?
Idealnym rozwiązaniem jest równolegle prowadzony kurs języka włoskiego i kurs gotowania. Oprócz tego, że poznajemy tajniki kuchni to uczymy się lokalnego nazewnictwa potraw, składników, wymowy nazw win i jednocześnie całej włoskiej kultury, której język włoski jak i kuchnia są niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów. Najlepszym rozwiązaniem dla Nas mogą być kursy języka włoskiego we Włoszech z dodatkowym kursem gotowania (zajęcia dodatkowe). Firma Sprachcaffe, będąca organizatorem m.in kursów włoskiego w Kalabrii, Rzymie i Florencji, oferuje w ramach dodatkowych zajęć kurs gotowania w szkole “Arte Culinaria” położonej w Santa Domenica di Ricadi. Menu na takim kursie uzależnione jest od pory roku i produktów sezonowych. Pod opieką profesjonalnych kucharzy uczestnicy kursu uczą się tworzyć znakomite potrawy i degustować wino . Takie kursy języka włoskiego powinny dać Nam w pełni językowe doznania...w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nasze kubki smakowe poznają nowe smaki potraw, a Nasz język nowe włoskie zwroty i słownictwo.
Idealnym rozwiązaniem jest równolegle prowadzony kurs języka włoskiego i kurs gotowania. Oprócz tego, że poznajemy tajniki kuchni to uczymy się lokalnego nazewnictwa potraw, składników, wymowy nazw win i jednocześnie całej włoskiej kultury, której język włoski jak i kuchnia są niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów. Najlepszym rozwiązaniem dla Nas mogą być kursy języka włoskiego we Włoszech z dodatkowym kursem gotowania (zajęcia dodatkowe). Firma Sprachcaffe, będąca organizatorem m.in kursów włoskiego w Kalabrii, Rzymie i Florencji, oferuje w ramach dodatkowych zajęć kurs gotowania w szkole “Arte Culinaria” położonej w Santa Domenica di Ricadi. Menu na takim kursie uzależnione jest od pory roku i produktów sezonowych. Pod opieką profesjonalnych kucharzy uczestnicy kursu uczą się tworzyć znakomite potrawy i degustować wino . Takie kursy języka włoskiego powinny dać Nam w pełni językowe doznania...w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nasze kubki smakowe poznają nowe smaki potraw, a Nasz język nowe włoskie zwroty i słownictwo.
Po powrocie z kursu włoskiego nie dość, że będziemy w stanie ugotować oryginalne
włoskie potrawy to również opowiemy o nich po włosku Naszym znajomym czy rodzinie.Taka dawka włoskiej kultury niewątpliwie w dużym stopniu wpłynie na kulinarne doznania
obiadu (będącego na jważniejszą włoską potrawą).
Kursy organizowane przez Sprachcaffe to kursy kulinarne w Kalabrii gdzie zajęcia
odbywają się 4 dni w tygodniu, po 3 lekcje dziennie . Przykładowe kursy kulinarne to:
włoskie potrawy to również opowiemy o nich po włosku Naszym znajomym czy rodzinie.Taka dawka włoskiej kultury niewątpliwie w dużym stopniu wpłynie na kulinarne doznania
obiadu (będącego na jważniejszą włoską potrawą).
Kursy organizowane przez Sprachcaffe to kursy kulinarne w Kalabrii gdzie zajęcia
odbywają się 4 dni w tygodniu, po 3 lekcje dziennie . Przykładowe kursy kulinarne to:
"Settimana Base" (kurs podstaw włoskiego gotowania), "pasta i risotto" (główny nacisk
kładziony jest na dania z makaronu i risotto jako te najważniejsze we włoskiej kuchni),
"ryby i owoce morza" (szkoła gotowania znajduje się w pobliżu morza
dzięki czemu świeżość ryb i owoców morza jak i sam klimat okolicy sprzyja nauce),
"przekąski i dania" (różne sposoby przygotowania m.in. bakłażana, dyni czy kulek
ryżowych).
Cena wspomnianych kursów gotowania to około 200 €. Kurs języka włoskiego
ze Sprachcaffe to dodatkowo koszt około 800 € za 2 tygodnie nauki. Włoskie
wakacje łączące w pełni wszystkie najważniejsze elementy kultury państwa powinny
być więc ciekawą alternatywą dla tradycyjnych wakacji we Włoszech lub podobnych
tego typu wyjazdów.
ze Sprachcaffe to dodatkowo koszt około 800 € za 2 tygodnie nauki. Włoskie
wakacje łączące w pełni wszystkie najważniejsze elementy kultury państwa powinny
być więc ciekawą alternatywą dla tradycyjnych wakacji we Włoszech lub podobnych
tego typu wyjazdów.
Artykuł powstał dzięki organizatorowi kursów językowych za granicą firmy
200 euro za osobę?
OdpowiedzUsuńCzesc wszystkim.Dzisiaj rano otrzymalam propozycje od wlasciciela dobrej restauracji malym miasteczku w Toskani (Lucignano) jako tlumacz z jezyka wloskiego na polski,poniewaz organizuje kursy kulinarne dla Polakow,bylam bardzo zadowolona,ze Polacy chca poznac ta wspaniala kuchnie,ja mieszkam i wyszlam za maz we wloszech od 12 lat,kocham ten kraj i kuchnie,ale nigdy nie zapomne o Polsce
OdpowiedzUsuńCzesc wszystkim.Dzisiaj rano otrzymalam propozycje od wlasciciela dobrej restauracji malym miasteczku w Toskani (Lucignano) jako tlumacz z jezyka wloskiego na polski,poniewaz organizuje kursy kulinarne dla Polakow,bylam bardzo zadowolona,ze Polacy chca poznac ta wspaniala kuchnie,ja mieszkam i wyszlam za maz we wloszech od 12 lat,kocham ten kraj i kuchnie,ale nigdy nie zapomne o Polsce
OdpowiedzUsuńczy na przełomie kwietnia i maja (2017) na Sycylii, ktoś wie czy można przeżyć taką kulinarno-lingwistyczną przygodę?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, aby przez gotowanie uczyć się od razu języka włoskiego. Ja osobiście uczę się z ebboka https://www.jezykiobce.pl/35-wloski/s-1/chce_korzystac_z-e_book/categories-wloski i myślę, że język włoski wbrew pozorom nie jest taki ciężki. Polecam naukę tego języka każdemu kto nie może się zdecydować.
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że sam marzę o tym, aby wyprowadzić się do Włoch. Mam nadzieję, że to marzenie uda mi się kiedyś zrealizować. Obecnie, uczę się języka w tej szkole językowej: https://lincoln.edu.pl/ i z efektów jestem bardzo zadowolony...
OdpowiedzUsuńCałkiem fajny artykuł.
OdpowiedzUsuń