sobota, 8 września 2012

Mix tradycji

Zapewnie i Wam zdazylo sie mieszanie przepisow z dwoch roznych krajow.
Dzisiaj proponuje ciasto ze sliwkami - mysle, ze to w ramach tesknoty za polskimi wypiekami.
Przepis na ciasto zaczerpniety z wloskiej (florenckiej) tradycji na Schiacciata con l'uva. Oto on:

Skladniki:
500 gram maki
pol szklanki wody
30 gram drozdzy
3 lyzki oliwy z oliwek
sol


Przygotowanie:
Do cieplej,przegotowaniej wody dodajemy dwie lyzki maki, rozpuszczamy drozdze. Odstawiamy do wyrosnienia. Nastepnie wlewamy je do maki. Dodajemy 3 lyzki oliwy, szczypte soli.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2 godzinki (przykryte sciereczk) do wyrosniecia.
Prostokatna blache posypujemy maka i kladziemy na niej rozwalkowane ciasto.
Na wierzchu ukladamy polowki sliwek.
Ciasto pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz