sobota, 31 marca 2012

Salmonella w polskich jajach?


Włoski portal sicurezzaalimentare.it już miesiąc temu ostrzegał przed produktami pochodzącymi z niektórych krajów Unii Europejskiej, wśród których znalazły się min. świeże jaja z Polski.

W komunikacie czytamy:
“Sono state 79 le segnalazioni del sistema di Allerta Rapido Europeo per la settimana numero 7, con un totale di 12 casi di allerta che riguardano:
-      Norovirus (che causa gastroenteriti) in ostriche provenienti dall’Irlanda via Francia e salmonella in uova fresche dalla Polonia (segnalato da autorità danesi);”

(Zasygnalizowano 79 przypadków w Europejskim Systemie Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności (Rapid Alert System for Food and Feed) w 7 tygodniu,  w sumie 12 przypadków, które dotyczą:
- Norowirusa (który jest przyczyną nieżytu żołądka i jelit) w ostrygach z Irlandii importowanych przez Francję i salmonelli w świeżych jajach z Polski (zasygnalizowanych przez władze duńskie)

1 komentarz:

  1. Wszystko jest możliwe. Akurat ktoś miał pecha. Nawet w Polsce często dochodzi do zatrucia "świezymi" jajami. Więc nie będę bronić ani bojkotować jajek z Polski :)

    OdpowiedzUsuń