sobota, 4 lutego 2012

Nutella kochana przez wszystkich

Nie tylko Wlosi, ale rowniez Polacy uwielbiaja Nutelle. Kiedy wspominamy dziecinstwo przypominaja sie kromki chleba z maslem oraz czekoladowa masa. Wlosi smaruja bezposrednio Nutelle, nie uzywaja masla. Nutelle wkladaja rowniez do nalesnikow z maki kasztanowej. A czasem dodaja rowniez ricotty.
Proponuje przepis, ktory z pewnoscia spodoba sie w obydwu krajach:


Wloskie ciasteczka z Nutella
Skladniki:
500 gram maki
150 gram cukru
120 gram miekkiego masla
1 cytryna
3 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
nutella - mniej wiecej pol sloika
cukier puder do posypania



Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto z: maki, cukru, masla, jaj, proszku do pieczenia, cukru waniliowego oraz startej skorki z cytryny. Ostawiamy do lodowki na pol godziny (ciasto owijamy w celofan). Nastepnie  dzielimy je 4 czesci i kazda z nich rozwalkowujemy. Wykrawamy kolka (wielkosc zalezy od was).
Na jednym kolku kladziemy troche nutelli, ciastko zamykamy drugim kolkiem, dokladnie lepimy brzegi, zeby czekolada nie wyplynela podczas pieczenia.
Pieczemy przez maksimum 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz